30 mei 2019

Over voetbal gesproken...

Winnie Haatrecht over voetbalhumor:

Bij AZ heb ik nog eens de schoenen van Paul Nortan volgezeken. Kwam Paul de kleedkamer binnen, woest natuurlijk, en stoof iedereen weg. Alleen ik bleef staan, dacht: hij is toch sneller. Maar daardoor dacht Paul: Winnie is het dus zeker niet geweest. Hij achter die andere gasten aan, Sigi Lens, Fred Patrick, die kregen de hele lading zeik over zich heen. Stond ik in mijn eentje balletje hoog te houden.

Bron: Robert Heukels, Huize Heukels, 98

25 mei 2019

Voetbal in beeld...

Embed from Getty Images
EK 1988 - Ruud Gullit scoort in de finale tegen de Sovjet-Unie
De aanvoerder van Oranje kopt de bal snoeihard in de richting van het Russische doel terwijl Gerald Vanenburg hoopvol toekijkt.

Bron: Getty Images - Popperfoto

8 mei 2019

De eerste rellen op een groot toernooi

Voetbalvandalisme kent een lange geschiedenis, maar het moderne hooliganisme is het product van het Engeland van de jaren zeventig, toen vechtpartijen en vernielingen rond wedstrijden schering en inslag waren. Ook de rest van Europa raakte in de loop van dat decennium bekend met het fenomeen. Meestal vond de eerste kennismaking plaats wanneer een Brits team in het kader van de Europacup op bezoek kwam. Twee keer was het al tot een schorsing gekomen van een Engelse club, Leeds in 1975 en Manchester United in 1977. Op een EK- of WK-voetbal hadden zich in 1980 echter nog geen incidenten voorgedaan met hooligans. De reden daarvoor was simpel: Engeland had zich sinds 1970 niet meer voor een toernooi weten te plaatsen.

Tijdens het Europees Kampioenschap in Italië waren de Engelsen er echter weer bij. Het team behoorde, met sterren als Kevin Keegan, Ray Wilkins, Trevor Brooking en Tony Woodcock zelfs tot de favorieten. Engelse clubs hadden de Europacup vier jaar op rij gewonnen, twee keer Liverpool en twee keer Nottingham Forest. Alle reden dus om te verwachten dat Engelse fans hun team massaal achterna zouden reizen. Zo’n 4500 supporters bemachtigden via officieel kanalen tickets voor de eerste wedstrijd van de Engelsen, in Turijn tegen België, maar in totaal zouden er zo’n 8000 Engelsen neergestrijken in en rond de stad. Vreedzaam verliep die volksverhuizing niet. In de aanloop naar de wedstrijd kwam het in Turijn al tot vernielingen en tot vechtpartijen tussen Engelse fans aan de ene kant en Italiaanse supporters dan wel politieagenten aan de andere kant.