EK Voetbal

Al in 1927 opperde de Franse voetbalbestuurder Henri Delaunay het idee van een Europees Kampioenschap voor landenteams. Pas eind 1958 werden de eerste wedstrijden echter gespeeld, toen nog volgens een knock-out systeem. Inmiddels is het EK-Voetbal uitgegroeid tot het op één na belangrijkste voetbaltoernooi voor landenteams.

2016
2012
2008
2004
2000
1996
1992
1988
Portugal
Spanje
Spanje
Griekenland
Frankrijk
Duitsland
Denemarken
Nederland
1984
1980
1976
1972
1968
1964
1960
Frankrijk
West-Duitsland
Tsjechoslowakije
West-Duitsland
Italië
Spanje
Sovjet-Unie

EK 2016: Portugal

EK-2016Ondanks een recordaantal van 24 kwalificatieplekken wist Nederland zich na een desastreuze kwalificatiereeks onder leiding van een uitgebluste Guus Hiddink niet te plaatsen. De Rode Duivels waren, voor het eerst sinds 2000, wel weer eens van de partij op een EK-Voetbal. Portugal behaalde zijn eerste Europees kampioenschap.
Binnenkort meer...

EK 2012: Spanje

EK-2012Voor WK-finalist Nederland liep het EK 2012 in Polen en de Oekraïne, met drie verliespartijen, op een deceptie uit. Een zware groep, met daarin behalve titelfavoriet Duitsland ook het Portugal van Christiano Ronaldo vormde daarvoor maar een gedeeltelijke verklaring. Wereldkampioen Spanje wist voor het tweede keer op rij het toernooi te winnen.
Lees verder...

EK 2008: Spanje

EK-2008Het Nederlands elftal lootte een loodzware groep met onder andere Italië en Frankrijk, maar plaatste zich overtuigend voor de kwartfinale. Daarin viel tegen het Rusland van Guus Hiddink echter het doek. Het was Spanje dat het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland uiteindelijk wist te winnen, door Duitsland in de finale met 1-0 te verslaan.
Lees verder...

EK 2004: Griekenland

EK-2004 GriekenlandTsjechië leek op weg naar het Europees Kampioenschap, na in de eerste ronde indruk te hebben gemaakt met zeges op Nederland en Duitsland. In de halve finale verloren de Tsjechen echter van het extreem verdedigend spelende Griekenland van Otto Rehhagel, dat in de finale ook nog eens wist te winnen van thuisland Portugal.
Lees verder...

EK 2000: Frankrijk

EK-2000 FrankrijkHet EK 2002 vond plaats in de Lage Landen. Oranje werd in de halve finale door Italië op strafschoppen uitgeschakeld (na een 0-0 die mede het gevolg was van twee onbenut gelaten penalties in de reguliere speeltijd), terwijl de Rode Duivels al in de eerste ronde sneuvelden. Frankrijk wist het toernooi te winnen door in De Kuip Italië te verslaan.
Lees verder...

EK 1996: Duitsland

EK-1996 DuitslandFootball is Coming Home, zongen de Engelse fans, maar een eerste Europees Kampioenschap leverde het thuisvoordeel de Engelsen niet op. Nederland, gehinderd door interne conflicten rond de in 'de kabel' verenigde zwarte spelers, werd in de kwartfinale op penalties uitgeschakeld. Duitsland won in de finale van Tsjechië.
Lees verder...

EK 1992: Denemarken

EK-1992 DenemarkenNederland werd in de halve finale op penalties uitgeschakeld door een team dat zich niet eens voor het toernooi had weten te plaatsen. Denemarken mocht namelijk pas op het allerlaatste moment Yoegoslavië vervangen (vanwege de Balkanoorlog). De Denen wisten het Europees Kampioenschap prompt te winnen.
Lees verder...

EK 1988: Nederland

EK-1988 NederlandWat Rinus Michels in 1974 met Cruijff, Van Hanegem en Neeskens niet gelukt was, lukte hem in 1988 met Van Basten, Gullit en Koeman wel: het winnen van een toernooi met Oranje. Vooral de winst op thuisland West-Duitsland in de halve finale smaakte zoet. In de EK-finale werd de Sovjet-Unie met 2-0 verslagen.
Lees verder...

EK 1984: Frankrijk

EK-1984 FrankrijkEen Frankrijk met spelers als Giresse, Tigana, Fernandez en grote vedette Michel Platini won in eigen land op indrukwekkende wijze de titel. België werd uitgeschakeld in de eerste ronde, waarbij o.a. met 5-0 werd verloren van de Fransen. Nederland miste het EK door een dubieuze 12-0 overwinning van Spanje op Malta.
Lees verder...

EK 1980: West-Duitsland

EK-1980 West-DuitslandVoor het eerst deden acht landen mee aan de eindronde van het EK. Oranje wist geen indruk te maken, maar de Rode Duivels ontpopten zich tot de verassing van het toernooi door ten koste van Engeland, Spanje en thuisland Italië de finale te bereiken. Daarin moesten de Belgen echter buigen voor West-Duitsland.
Lees verder...

EK 1976: Tsjechoslowakije

EK-1976 TsjechoslowakijeTussen twee WK-finales in, haalde het Nederlands Elftal voor het eerst de eindronde van het EK. Na verlies in de verlenging tegen Tsjechoslowakije, leverde winst op Yoegoslavië een derde plaats op. Tsjechoslowakije won de finale op strafschoppen van West-Duitsland, met als hoogtepunt een sluwe stiftbal van Antonin Panenka.
Lees verder...

EK 1972: West-Duitsland

EK-1972 West DuitslandThuisland België behaalde, na verlies tegen West-Duitsland, met een 2-1 overwinning op Hongarije de derde plaats. De West-Duitsers, die met spelers als Franz Beckenbauer, Gerd Müller en grote ster Günter Netzer een demonstratie van modern voetbal weggaven, lieten in de EK-finale de Sovjet-Unie met 3-0 kansloos.
Lees verder...

EK 1968: Italië

EK-1968 ItalieHet knock-out systeem werd bij derde editie van het Europees Kampioenschap Voetbal verlaten. In de voorronde werd voortaan in groepen gespeeld. Thuisland Italië veroverde de titel, maar had daar in de halve finale tegen de Sovjet-Unie een gewonnen toss voor nodig en in de finale tegen Yoegoslavië een replay.
Lees verder...

EK 1964: Spanje

EK-1964 SpanjeNadat het zich vier jaar eerder nog had teruggetrokken in de kwartfinale vanwege een door het Franco-regime ingefluisterde weigering om tegen de Sovjet-Unie te spelen, bleek Spanje deze keer wel bereid om tegen de Sovjets te spelen. Het leverde het thuisland, met als sterspeler Luis Suárez, prompt de titel op.
Lees verder...

EK 1960: Sovjet-Unie

EK-1960 Sovjet UnieMet behulp van een knock-out systeem werd bepaald welke vier landen mochten deelnemen aan de eindronde van het eerste Europees Kampioenschap. Dat werden Tsjechoslowakije, de Sovjet-Unie, Yoegoslavië en thuisland Frankrijk. De Sovjets, met spelers als Jashin, Ivanov en Netto, bleken het sterkst.
Lees verder...